Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Cròniques

 

    Vuitena visita a la Ex-Iugoslàvia


Han estat moltes les vivències desde 1979, any en el qual vaig enamorar-me d’aquest país i em vaig interessar per ell i la seva dramàtica història.

La primera visita va ser al 1980 i no vaig deixar de visitar el país acompanyat de tota la família, fins el 1987.

El 1985 vaig escriure un llibret que vaig obsequiar a les meves amistats fent proselitisme animant-les a visitar la bella i acollidora Eslovènia.

Però aquesta ultima vegada ha estat molt diferent de la primera visita a aquest país.

En menys de 4 anys he patit la pèrdua de dos fills i el meu pare. Una traïció m’aparta de la meva filla petita... El meu cap és un caos. I venen unes festes que no sé si podré aguantar psicològicament.

No sé com tinc la idea d’anar a l’ex-yugoslàvia a col•laborar a un camp de refugiats. El món està ple de bones idees... i poques realitzacions. No és el meu cas i ràpidament organitzo el viatge.

La República d’Eslovènia es va crear el juny de 1992 encara que un any abans ja s’havia alliberat dels Servis gràcies a una guerra-llampec de 10 dies.

Per solidaritat amb els seus veïns que pateixen la guerra, els eslovens han estat acollint refugiats. La premsa diu que en van arribar fins a 180.000 en el moment més àlgid. Jo ho dubto, tal com ara dubto quan diuen que son menys de la meitat i que segueixen retornant als seus orígens, desde que es va firmar la pau a Dayton (USA). El que sé segur gràcies a aquest viatge és que a Eslovènia actualment hi ha tres camps de refugiats (la majoria bosnis musulmans) a Novo Mesto, Ajdovscina i Tolmin. Aquest darrer és el que vaig escollir per anar a col•laborar.

El camps de Tomin és a tocar els Alps Julians i a pocs kilòmetres de la frontera Italiana. Eslovènia, quan pertanyia a Iugoslàvia, tenia una infraestructura militar molt important. Actualment els eslovens tenen problemes més urgents per a solucionar que mantenir un exèrcit poderós. Aquesta dràstica reducció de militars fa que la majoria de casernes estiguin buides i les hagin utilitzat per allotjar els refugiats. Per tant el camps de refugiats de Tolmin és una excaserna amb un seguit d’edificis i patis i jardins.

Quan vaig arribar-hi hi havia 40 cm. de neu. Dos dies més tard continuava nevant i això va elevar el gruix de la neu a 80 cm. Feia 10 anys que no nevava tant. Quan vaig marxar, nevava i plovia i es va organitzar un xip-xap incomodíssim.

Quan el meu cervell analitzava el que em podia trobar a l’arribar a Tolmin, es va oblidar del més importat: que la gent d’allà pertanyia a una altra cultura. Cada cultura té unes característiques que la fan especial i entre moltes d’aquestes hi ha l’olor. No pensava en tot això quan vaig entrar a la caserna on hi havia els refugiats i al donar la primera passa, em va venir una basca.. Quin mareig aquella olor a llana de xai i espècies desconegudes i agressives pel meu olfacte!.,. Però soc aquí per donar alguna cosa de mi... he de començar amb aquest sacrifici afegit.

Sabia que en aquest camp de Tolmin hi havia vàries organitzacions internacional col•laborant-hi: Creu Roja, Càrites... i sis joves catalans que no han volgut fer la mili i han vingut a ajudar en aquest camp. El primer que vaig fer va ser contactar amb ells.

Aquests catalans estaven preparant una festa per celebrar l’entrada del nou any. Ajudava allà on podia i allà on em deien. Vam convertir una gran sal en un envelat amb fals sostre de paper, llargues taules, globus de colors... però els refugiats no s’engrescaven gens amb aquesta decoració tan esplèndida com de carrer de festa major de Gràcia...

Una altre errada cultural. Pretenien que celebressin l’entrada d’any al nostre estil. van venir unes dones i vaig suposar que despotricaven de les nostres rareses decoratives. Una d’elles agafa el paper de color i unes tisores i amb gran seguretat i rapidesa doblega el paper, talla i doblega i torna a tallar i torna a doblegar... i quan ho desplega s’ha convertit en unes tovalles i més tovalles de fantasia. Una altre senyora ensenya un altre grup de nenes a confeccionar uns porta-espelmes molt originals... Finalment, els refugiats col•laboraven en la que havia d’esser la “seva” entrada al nou any.

Possiblement, desprès de la bellíssima decoració de la sala, el que va tenir més èxit va ser la meva aportació de 20 barres de torrons catalans a la nit de cap d’any.

He fet un resum de la meva curta experiència i vull fer notar que materialment els refugiats no tenien cap mancança. Fins i tot els seus anoracs i calçat eren de millor qualitat que els meus. L’alimentació era correcte i bona... Però les seves desgràcies personals i familiars eren esgarrifoses.

Hi ha nens de 9 o 12 anys molt problemàtics, alguns d’ells amb una càrrega de violència brutal. En canvi en “Xef”, amb gairebé 30 anys, va tenir un xoc tan gran que el seu cervell va retrocedir fins l’edat de 10 anys.

Que vaig aprendre dels refugiats de Tolmin?
Que els meus problemes son molt petits i mesquins al costat dels seus.

Kim Mititieri i Garcia
Hivern 1992/1993

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web