Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

Critiques de cine i concerts
 

Critiques de cine i concerts

 

   

El naixement del Cinema Sonor

“Els Germans Marx”


  Si en el naixement del cine, el circ, la gent del circ es passaven al cinema, amb el naixement del cine sonor, seria la gent del music-hall que farien el mateix:


  Primer solsament el cinema era per fer riure. Riure. Riure. Els Buster Keaton, el Harol Lloyd, els Stan Laurel y Oliver Hardy, els gestos i gestes d’en Charlot.


  Amb el sonor es pot cantar, tocar música, explicar acudits... i aquest és el món en que irrompen els Germans Marx. Els fabulosos Harpo, Groucho, Chico i Zepo, aquests aprofiten la sonoritat del cinema per cridar, cantar, tocar música i explicar-nos acudits, corrosius?, metafísics? Poseu l’adjectiu que us plagui, però bé la seva qualitat és màxima.


  Els Germans Marx, per a mi eren uns genis. I la majoria de gags que ens han fet esclatar de riure eren traspassats de fets de la seva vida real. Els Marx eren Marx en la vida real, quelcom semblant als Marx del cinema. Així podem comprendre la màxima eficàcia de tota la seva carrera cinematogràfica. Alguns dels seus primers films (tots avui conservats en les filmoteques de tot el món com obres genials) recordem – Sopa de Ganso – 1933 – Piernas de caballo – 1932 – Un día en las carreras – Una noche en la Opera – 1936 – Copacabana – Una tarde de circo – Los Hermanos Marx en el Oeste – etc., etc.


  Acabem de parlar dels Marx amb uns mots del propi Chico Marx (el pianista):


  “La raó de què al públic els agradi veure les nostres ximpleries, siguin les que siguin – diu Chico Marx – és per què a totes les persones normals els agradaria fer de quant en quant coses semblants... el meu germà Groucho diu tot el què se li acudeix, sense adulterar-ho... i quan Harpo, el mudet, desitja insinuar-se amb una de les seves dones rosses, va directe a ella, com un jugador de rugby darrera una pilota. No sens permet inhibir-nos de res: domem quant tenim... Si Harpo dubtes el més mínim, abans de saltar sobre les seves dones que veu, segurament ofendria al públic i no aconseguiria l’aprovació de la censura. Però com i va tant directament, es considera com pura xifladura... i la xifladura queda fora dels límits del mal gust. Bogeria


  Danny Kaye


  Nat com a Daniel David Karmisky a Brooklyn, en l’any 1913. Té com pare un humil sastre emigrant rus.


  Després d’una vida “molt americana del sud”, a on farà professionalment de tot, cambrer, venedor de comerç, venedor de gelats, arribarà al music-hall, on triomfarà.
En l’any 1944, acabada recentment la 2º Guerra Mundial, l’amo de la MGM mister Goldwyn el reclamarà per al cinema.


  Actor extraordinari. Canta, balla, sembla un mim. La seva esvelta figura, molt ros de cabells, es farà popular per arreu del món.


  Totes les seves primeres pel•lícules, els guions eren escrits per la seva esposa Silvia Fins. Serà per l’any 1956 quan al divorciar-se acabarà aquesta col•laboració.


  L’angle humà d’aquest actor convé comentar-lo amb un punt i apart. En Danny Kaye, és una extraordinària persona humana de grans sentiments altruistes sempre ajudant als més dèbils. Col•laborarà i crearà sota la seva bondat infinita de festivals i campanyes benefiques, fins i tot ha estat durant molts anys un dels caps directius d’Unicef, organització internacional en la que s’hi ha entregat en cor i ànima.


  Bravo Danny! En aquest món frívol del cinema, tu brilles amb doble d’estel -------- bon artista i com a millor persona.


  Les seves primeres pel•lícules per els anys quaranta seran “Manos arriba”, “El hombre fenómeno”, “El asombro de Brooklyn”... Més endavant rodarà amb molt èxit “La vida secreta de Walter -----“, “Un yanky en la corte del Rey Arturo”, “Loco por el circo”, etc., etc.


... ... ... ...


  I a Europa, com va el cinema? Ja que estem fent un esbós del cinema nord-americà, és lògic ressenyar quelcom del cinema europeu.


  A França hi ha dos artistes de forta personalitat: Fernandel i Jaques Tati.


  Fernandel


  ÉS Fernand Contandin, nat a Marsella el 1903.Començarà la seva carrera cinematogràfica el 1930 i rodarà una mitja de tres films per any. S’ha fet popular per encarnar en la majoria dels seus films el pagerol francès franc i “bon vivan”, que fa tantes anades a la “cave” (en el nostre país en diem celler)... com també a l’església. Els seus primers films d’èxit són “Marius i Fany” una sèrie si crec recordar bé, per els anys 1931/32. Es farà famós per tres films de la sèrie Don Camilo (1952/53), li seguiran “Alí Babá”, “El hombre del ---------.


  Jaques Tati


  Dir, Jaques Tati, és sinònim de cinema del millor. Cinema subtil. Cinema NET. Con net era l’esperit de Jaques Tati, que sols fa una mesos ens va deixar... Quan setmanes abans, encara va venir a Catalunya a fer acte de presencia en la cloenda d’un cicle de TATI que organitzà un cine-club català. Jaques Tati segur que descansa amb pau... i nosaltres els seus admiradors cineastes ens em quedat sense la companyia i caliu d’un gran i humil artista.


  Com sabreu Jaques Tati es produïa, escrivia, dirigia e interpretava els seus propis films. Per l’any 1947 crearà la seva primera obra d’art: “Día de fiesta”. Més ell ha passat a la història del cinema al crear el personatge de MONSIER Hulot. Personatge alt, desgarbat, infantiloide, i que les seves distraccions fan “escola” en el cinema.


  La seva producció creativa és lenta. Tinc entès que en la majoria de vegades al acabar un film, acabava ell arruïnat. “Las vacaciones de Monsier Hulot” 1953. “Mi tio” 1958. “Play time” i “Trafic” últims films de la seva vida, serà per desgracia la poca filmografia que ens deixa. Mai tant bé s’escau la frase POC PERÒ BO.


  No volem acabar, qaueta part de comentari del cinema còmic, sense recordar a TOTO, popularíssim personatge italià que rodà pel•lícules amb la majoria de directors cinematogràfics del neorrealisme, com De Filippo un Napolés milionari “Guardias y ladrones” de Rosellini, “Un turco napolitano”, “Totó, Pepino y la dolce vita” i un etc. etc. llarguíssim de personatges còmics.


  En el cinema italià trobarem d’aquesta època el començament de grans artistes i còmics com Aldo Fabrizi, el gordinflón dels espaquetis; A Vittorio de Sica, que també en va de fer de films i personatges còmics. I més endavant n’Alberto Sordi, un còmic de “contrapunt”, m’explico, un còmic que està casi sempre en situacions còmiques, però ratllant la tragèdia. El gran actor Victorio Gassman aquí començava la seva esplendorosa i fructífera vida cinematogràfica.


  A l’altre cantó del “xarco” a Nord- Amèrica en Bud Abbott y Lan Costello, Jimmy Durante, W.C. Fiels, l’afortunat Bop Hope (afortunat per l’època d’or, del cinema còmic que va viure) i el fabulós actor anglès Sir Alec Guinness, acabarem el capítol del cinema còmic ja en època del sonor.

KIM MITITIERI

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web