Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Contes

 

    ERA UN TEMPS, UN PAÍS


      En què encara hi havia reis, prínceps i princeses…
Les muntanyes, el sol, els núvols, els rius, les flors… tenien uns tons de set colors…
En la nostra història, hi havia una princesa molt, molt maca, però molt, molt capriciosa.


      El rei, el seu pare, la volia casar i ella hi posava moltes pegues. Que volia un príncep de tres metres dalt, que si en volia un d’ulls blaus amb peus que calcessin un 49 i mig…
… … …
      En unes muntanyes llunyanes hi vivia un noiet molt eixerit, que feia de pastor d’un grapat de bens. Ell tenia molta cura de la natura… aixecava arbres i branques, després d’una ventada o d’una nevada… treia una espina clavada al peu d’una guineu… era un bon noi.


      Un dia anant amb els bens per un camí reial, va veure passar una bella carrossa. A dintre hi anava una persona, que era la més bella que havia vist mai (la princesa capriciosa). Va ser com un fletxaso del déu Cupido. (Ell se’n va enamorar de sobte). El carruatge va seguir marxant com si res, un cop sortejats el pastor i els bens.

      El rei seguia amb la seva dèria de casar la princesa. Ella posant-hi pegues. Que si vull un príncep amb ales, que si vull un príncep ros amb ulls blaus, però que medeixi menys d’un metre, que…

      Fins que un dia el rei va dir “Prou!, digues un caprici més i t’hauràs de casar amb el que sigui”. La bella princesa s’ho va rumiar molt, i finalment, li va dir: ”Pare, et prometo que em casaré amb el primer noi que em porti una rosa vermella per Nadal”.


      Acte seguit van sortir pregoners per tot el regne anunciant el caprici de la princesa. Allò no podia ser! No existien les roses vermelles! Totes les roses que existien eren blanques!


      Quan la notícia va arribar a les orelles del nostre noiet, se’n va anar corrent a un roser amic. “Roser, company meu, et vull demanar que em facis un favor molt important”. “Diga’m què vols”, va dir el roser. “Que em facis una rosa”, va dir el pastor. “Però què dius, ximplet! No veus que estic adormit i les meves branques estan seques.” “Ho has de fer per mi, , és molt important”, deia el noiet. “No, impossible!, deia el roser. Amb això que sentí tota la conversa, un ocell pinçà. “Roser, que el pastor et demana per favor, no te’n recordes que l’any passat amb aquella fotta nevada que ell et va desenterrar de la neu, li deus aquest favor.” “Encara que volgués complaure’l, no podria, estic tot sec, fa molt fred, no puc fer res.” “Tinc una idea”, va dir l’ocellet, “si jo em posés en una branqueta donant-te calor, tu podries fer una flor per al nostre amic”. “Ho podem provar, encara que això ho veig molt difícil.“ “No, home, no, jo no em mouré de la teva branqueta, estaré com si estés covant un dels meus ous.” “Provem-ho” va dir el roser. “Gràcies” va dir el noiet i fent unes llargues gambades els va deixar.


      Ells, el roser i l’ocell, començaren la difícil operació. El roser va complir la seva paraula. L’ocell va aguantar el fred, el fort i gelat vent i inclosa una petita nevada.


Per fi, després de reverdejar la branqueta, i sortir-ne un puncella, es va fer gran i formosa. L’ocell aguantava estoic, el roser també.


      Va arribar el dia 24 de desembre, el dia que el pastor va dir que vindria a buscar la flor.


      I ell va venir. L’ocell es va apartar i va ensenyar la rosa. “Però, què heu fet? Si havia de ser vermella!” va exlcamar alarmat el noi. “Però si les roses vermelles no existeixen” va exclamar el roser, “Bé, no us esvereu, demà és Nadal i vina a buscar la teva rosa vermella” “No sé com?” va refunfunyar el roser. El noiet va marxar.


      L’ocell es va posar sobre la rosa, “Ara amic roser, fes una espineta… més grossa, més grossa… roser, més grossa…” quan l’espina li va tocar el cor, va dir-li “més grossa…” i li va atrevessar el cors i li van sortir tres gotes de sang, que van deixar tota la rosa vermella.

      L’endemà va venir tot corrent el pastor, va agafar la rosa vermella i tot ràpid va donar les gràcies al roser i no es va adonar que als seus peus hi havia l’ocellet mort.
… … …
      Al final, el rei va anar a bodes de la seva princesa i el pastor.
… … …
      Des de llavors els “humans”, sempre que volem expressar un gran amor ho fem amb una rosa vermella, sense saber que va ser el sacrifici d’un ocellet.

 

 


Dedicat al meu fill i germà, Salvador Diago Subirana.


Les “males lengues” diuen que aquest conte
és d´en Óscar Wilde, juro que no he llegit mai
aquest autor. De ser aixi segur seria molt més bo
i mes curt.

 

Kim Mititieri i García.

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web