Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Biografia d'en Kim Mititieri

 

    L'adolescencia

 

   El Ricardito va tirar el martell al cap del seu soci, i el va matar. El va enterrar allà mateix (el pis era de terra). Uns dies mes tard, el va desenterrar i el va trossejar. Tirantat un tros en un pou del carrer del Retiro. Un altre a on tiraven les escombraries, sota el pont de Montbuy (MONTBUI). La policia va buidar tota l’aigua del pou, comença que va durar uns dies i que veia circular l’aigua per la voravia dels carrer i la veia com si fos la sang del crim. El tros que estava a les deixalles va costar mes de trobar. Es veien, desde la meva escala, i jo vaig sortir pel pati alguna vegada a investigar. Al final el cos el van trobar tot. El Ricardito a la presó uns anys. Amb bona conducta va sortir relativament aviat.

LA BANDA

   Si al principi fa ser una moda, del pocs que eren encara pocs, però bons, això va durar poc. Mes “anem per parts”, primer diem les “bandes” que nosaltres teníem “contactes” o hi estaven enfrontats.

 

    “La dels Maristes”. Nens que tots anaven al “Germans Maristes”

   “Els de la plaça dels pocs” i els de carrer Santa Catarina de d’alt.


   Amb aquest va passar quelcom digne de comentar. El Paco no se si era el cap d’ells. Un dia varem tenir una lluita molt violenta cos a cos i van anar, agafats un a l’altre voltejant per terra. De la vorera vam anar a parar al mig del carrer, just el moment que passava un camió de la agencia Igualadina. Varem veure pasar les rodes del camió a menys d’un pam de les nostres cares. Això ens va espantar molt i varem deixa de barallar-nos. Ens van posar drets, i varem concluir la baralla. No hi havia guanyador. Ens varem donar les mans i ens varem fer amics. Va ser l’amic mes estimat de la meva vida. A resultes d’això, vam voler reunir, fusionar, com deiem ara les dues bandes. En Paco ja estava d’acord que jo fos el cap de les dues, però en Marin, un altre nen d’ells no. Teníem que decidiré quin dels dos en seria el cap.

   Ho faríem de la següent manera. Quasi com si fossin unes olimpíades. Al salt mes llarg. Sense carrera. El pes aixecat mes gran, amb la pedra mes pesant. El salt mes alt, varem anat a una muntanya i en un penya-segat, hem van reptar a qui saltava de mes amunt. Anàvem empatats a un. Quan va veure en Marin lo amunt que havia saltat jo, es va donar per vençut i va acceptar que el cap de la “Banda” fos jo.

   Ara ja era com una “banda”, amb cara i ulls. Érem set o vuit nens. Va lluitar contra els “Maristes”, que van perdre per la “tècnica de les seves armes”. Nosaltres lluitàvem nomes amb pedres, i ells amb “tirador de ganxets”. En a mi em van marcar un a les cames. Em va quedar dibuixat en vermell.

   Lo que va ser “especial” va ser la guerra amb els nens de la “plaça dels porcs”. El seu cap en Colom, es va presentar amb la seva “Banda”, al nostre carrer de “Santa Catalina” i em va desafiar en a mi. Ell anava amb una fusta a la mà, com de garrot i em va dir: - Et fa por la meva arma, mira lo que jo faig amb ella (i la va tirar). Apa lluitem si ets un home...


   Jo vaig admirar la seva valentia i no el vaig defraudar. Varem fer una lluita enfuriada cos a cos. No se qui va guanyar. Suposo que ell. Però jo de segur vaig salvar l’honor. No tot eren “guerres”. També el nostre carrer hi havia “espectacle”. A casa del amic Sampere en feien un. Dels experiments del Dr. Frankenstein. Ell, en Sampere, el seu amic Sogués i en Porras, van muntar una taula d’experiments que amb bombetes que s’encenien i s’apagaven ens emocionava els “espectadors” que hi érem. En Sagas a arribar a fer de tramoista de teatre.

   Jo vaig demanar coneixements al pare de que era una “asseguradora”. I assabentat jo en vaig fer una pel nen i nenes del meu carrer. “Asseguradors de extremidades”. No mes curava aquestes, que es mes la que ens fèiem mal. Jo no m’atrevia a curar el cos i el cap. Era massa delicat. Els rebuts que li donava, previ, no se quant de quota, era calcat d’un llibre que hi havia “el hombre de las cavernas” i que jo només vaig calcar les seves extremitats. Havia fet un botiquin, amb una caixa de fusta blanca de torrons de xixona i que hi tenia cotofluix, alcohol, esparadrap, venes i “aigua de cap”, que m’havia fet jo amb alcohol i romaní (40 dies a nit i serena). La cosineta d’en Ricard Rodrigo, la Merçè Sabat, que tenia una bicicleta, anava com una ambulància amb el botiquin a curar-nos.

   Mes endavant, vaig preguntar al pare, que m’informes dels bancs. I ell va dir-me, de lo que en sabia. Jo vaig muntar un Banc. No recordo el món, mes si que els diners que els nens em vam donar, els vaig invertir en comprar cartolines blanques, que després, un cop dibuixades, les vaig fe servir per talons d eles funcions punxinelis, que feia gratis pels meus accionistes. Recordo, que una nena que no tenia diners per ser “accionista” em va portar una paperineta de sucre roig. Jo li vaig acceptar i la MaRegva veure els poxinellis.

   Els anys passen ens fem grans. Jo començo a deixar les “guerres”. Ara m’atrau la química. A la meva habitació de casa, hi estic muntant un laboratori. també m’atrau molt l’excursions, que fem amb els amics i veïns, a les fonts d’aprop d’Igualada, com la de “Can Figueres”. A mig camí de Montbui. Allà vam anar uns amics i varis veïns de casa nostres, entre ells la Soledat, els seu marit Carreras i el seu fill Ramón. A la tornada, El Ramón, li va agafar la “perrera” de que volia una canya, cosa que els seus pares no li van voler donar, perquè no prengués mal. Tot el llarg camí de tornada, el nen anava plorant i dient: -Jo vull una canya.
I els estius amb les tertúlies que els veïns fèiem a l’escola. En Josep Mª., en Carreras i el meu pare. En Pepep mai hi va participar. Casi sempre parlaven de la “II Guerra Mundial” Tots opinaven en contra del “III Reig”.

   L’estiu quan feia mes calor, s’enduien una cadira, i homes i dones, sa seien al carrer. Sempre hi havia algú que deia – Vinga ja hi poso la primera “pela”, per anar amb el Gasulla a comprar-hi una síndria... – I jo un altre.... – Jo un altres... i jo vinga anem-hi. En Gasulla amb el seus melons i síndries es passava cada estiu, al començar el carrer “Santa Catalina” que feia un mica de placeta amb el carrer de Sant Ferran en un solar que hi havia i allà posava el “tenderete de melons”. A uns 100 metros de a on érem nosaltres. Menjant-nos la síndria arreglàvem el mon. Quins ratos mes bons passàvem llavors entre tall i tall de síndria.

   El meu laboratori de química anava creixent. Cada cop que anava a Barcelona, a veure als meus tiets, el pare en tot el dolor del que no fa una cosa be, em feia dura a la mà un paquetet, lligat amb cordill que a sobre de tot i passava entre els cordills i el paper que embolicava algun “patufet” (conte de dibuixos infantil). Aquell paquetet duia retalls de carretjos, que sobraven de la seva fàbrica i les venia a un “sabater remendon” del Poble Nou. Aquest petit sobresou el tenia que treure doncs “oficialment” cobrava 90 ptas. i un litre d’oli en cobraven 70 ptas. en aquestes visites a Barcelona, com es lògic, jo anava a veure tots el meus tiets i hem donaven una propina. Amb tots els diners aconseguits 4 o 5 ptes. anava a la drogueria del Poble Nou, Can Farré, que estava davant per davant del bar Siscu, a comprar-me tubs d’assaig, tubs de vidre, que mes tard, el laboratori amb foc, doblegaria, inclús un dia amb ajut del meu pare hem vaig comprar un metrac.

   A Igualada, anava a “L’escola Pia”, doncs el meu pare amb el mestre Just, anava cada 2 º diumenge de mes a contar. O feia tan be el pare, que diuen que hi havia persones que hi anaven per sentir-lo a ell. L’avia Maria, que en deien del Marco Redondo, li va esser prohibida, perquè era massa popular, va dir el director de l’escola.

   L’Escola. Hi vaig fer amics de tot cor. M’erecordo del Enric Fillart, que ens portava al hort del seu pare i que jo em menjava les seves peres d’aigua, que inclús encara estaven verdes Quan anàvem a casa d’ell a jugar, sortia la seva mare amb una llesca de pa blanc i una pressa de xocolata. Un berenar de rics! Nosaltres menjàvem pa de racionament, de blat de mor... i encara gracies. Amb l’Enric jugàvem amb varis nois, a fer teatre, amb un teatret que tenia guapíssim, amb el decorats apropiats a cada obra i els seus personatges. Nosaltres només teníem que dir els papers. Varem fer varies obres... fins que es van engrossar a fer la passió. Fet i dit, un noi la major, ens feia de director, el petit del Mateu, i de cop i volta, un dia ens portem una creu amb reposa peus que havien construït espresament a la fusteria de la fàbrica de generós de punt, fillart. La creu era gran, segons els nostres ulls, uns dos metres, d’alt. L’Enric, també venia a casa meva al meu laboratori. Allí un dia vaig fer electròlisis de l’aigua, i em va explicar, que de gran, fent el bachiller, a l’examen de química, li van preguntar sobre electròlisis de l’aigua. Li van donar un aprovat.

   El Ribera, també era un bon amic. Cantava al coro d’escolania amb mi. Tenia una veu molt maca. Jugava molt be al futbol... i aquesta va ser la seva mala estrugança. Anys mes tard es va lesionar greument. Per això encara falten molts anys.

   Ara som quan jo tinc 12 anys, al 1946.


   Es en aquesta època quan un pare escolapi, en Magí Castelltor, ens porta sovint d’excursió. Tots els nens porten el berenar amb un paquet lligar amb un cordill, el cinturó de roba de la seva bata de l’Escola Pia. Tots menys jo. Jo anava amb un petita motxilla, la meva carmanyola amb tomàquet, enciam, olives i amanit amb oli, vinagre i sal. Pa i un tros de tocino o aviram. Ole Mititieri – deia el pare Magí- això es un berenar com cal. Lo mes bonic de l’excursió, no era el meu berenar, sinó les histories tan bells que ell ens explicava del heroi d’aviació Billi Bornes. Durant l’anada i la tornada de l’excursió. Els “barrils”, els atacs per la cua “els tirabuixons” que feia el personatge, amb la seva avioneta, amb la boca del pare Magí, era formidable!!

   Ja que parlem de mestres, varis van esser els que ens van deixar impremta.

   Poder el que sobresurt de tots sigues el Sr. Florenci. El que vaig tenir al primer grau, qui em va agradar tant, al canviar-me de classe, vaig plorar molts dies. Amb ells vaig conèixer les aventures del “Masagran” ademes de llegir i escriure les primeres lletres.

   El pare Font i la seva regla de fusta, la varem dur tots dibuixada al cos i en Godó, un alumne tremend, al seu cap.

   El pare Joan va ser el meu preferit. Ell em va fer el 3er grau. I l’estimava tant que quant abans de baixar a lo que em deien la “Peça” faríem un 4art grau i que ell en seria el professor, vaig tenir una alegria molt gran. Dos anys amb ell de mestre! Fabulós!

   Baixar a la “Peça” no va ser cap alegria, a pesar que hi havia el pare Magí Castelltor, mes allà era molt sever. No anàvem d’excursió!

   A la peça, ens reuníem tots. Els que fèiem comerç (4art curs) i els de bachiller (7 cursos) Ens feien els cursos alterns i quant arribaven un al 7º de bachiller ja quasi érem “homenots” (Com el Siquier, els germans Garcia, L’Adzet el Almenar”.

   Jo era un estudiant “fluix”. Sobre sortia amb dibuix i amb història, la resta fluixet i amb matemàtiques: SUSPENS (casi)

   El que jo si vaig tenir un “suspens” de veritat, va ser amb francès i tot un estiu vaig tenir que estudiar aquest idioma. I la veritat es que em va agradar tant que ademes d’aprovar-lo amb bona nota, el vaig seguir estudiant de gran a la Aliança Francesa.

   A la ”Peça” i anàvem tots, allò era com un zoo humà, ben veritat que cada nen era un mon. Ni havia un que dèiem que escrivia una novel•la. Un altre que el van “denigrar” davant tota la “Peça”, expulsant-lo. Jo no ho vaig trobar just. No estàvem ells per educar-nos! Era molt fàcil “tirar” la taronja que estava mocada, per por que fes malbé totes les altres que hi havia a la cistella.

   Jo recitava molt bé. No tenia vergonya de recitar un poema, davant, els mes de cent nens que devien estar a la “Peça”. En un panal de rica miel... “ ... y si la casa se quema, como quiere Ud. que la toque... Aquest eren dos dels poemes del meu repertori. També varem fer un sainet, amb tots el nens varagots de la “Peça”. Nobleza baturra” es deia. Jo feia un important paper.

   Mes endavant, quan jo estava a 3er de comerç, va succeir dos fatalitats. El meu amic Enric, va escampar per l’escola, segur amb tota bona intenció del mon, que jo tenia un “laboratori” a casa meva i feia la “electròlisi del aigua”. Això va arribar a orelles del meu mestre de Química i Física, i tan prompte se’n va assabentar, va anunciar a tots els nens de la classe, que ho fes davant de tots. Fet i dit. La setmana següent vaig dur tots els “estris” necessaris per fer “electròlisis”. Em vaig prepara.. i el moment important del experiment que es enchufar-lo a la corrent elèctrica... flasss fong tots els ploms del col•legi! No hi vaig posar la resistència, que el lo que em feia la bombeta del meu laboratori, endollada al mateix circuit elèctric!

   L’altre va ser, que circulant per les escales anant d’una classe a l’altre se’m va obrir una de les dues maletes que duia. La de fusta i van caure per terra les mostres que duia. Sabons, rulos, clips de cabell, rets de cabell... Tothom es va posar a riure al veure aquells estris femenins que feia servir, en les meves ventes, al sortir de classe. Llavors el mestre va sapiguer perquè treia “excel•lent” en “Correspondència mercantil”. Copiava les mateixes cartes de veritat que rebia.

   L’últim curs no vaig arribar a entendre els “quebrats” i tota la vida he somiat amb ells. Encara avui dia.

 

 

Kim Mititieri i García

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web