Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Cròniques

 

    Patagònia


La Patagònia és com un gran triangle que pròpiament comença a la ciutat de Bahia Blanca i acaba a l’estret de Magallanes. Recordem que Xile també té una franja d’aquesta Patagònia, encara que molt estreta. Està distribuïda en les regions de Nauquen, Rio Negro, Chubut i Santa Cruz. Aquests son els noms polítics, però els indígenes coneixen la distribució de la Patagònia (amb una extensió de 830.000 km2) amb aquests altres noms: Gualichu, al sud de Rio Negro, el Mquinchar, el Balcheta, el Senguerr i el Deseado.


Son grans extensions de zones volcàniques que en arribar a prop dels Andes es converteixen en les terres més fèrtils del planeta. Tota aquesta zona és jove, molt jove, doncs crec recordar que els araucanos, els primers habitants d’aquestes terres deien que tota la Pamapa estava formada per illes que quan el mar va anar retirant-se, van quedar enganxades entre sí formant l’actual Pampa. Bé, això va passar fa molts miler d’anys.


El bestiar és la riquesa de la Pampa però no oblidem que als dos gran llacs Traful i Nahuel-Huapi hi ha una immensa massa forestal, d’on surt una fusta d’ immillorable qualitat.


També se sap que la Patagònia amaga en el seu subsòl or, plata, coure i lignit. I encara que pugi semblar estrany no ha estat molt explorada ni explotada en aquet sentit. Al centre de la Patagònia, a prop de la zona minera hi ha Las Lajas on l’exèrcit argentí té un importat centre militar.


El clima no és gaire dur i pel que fa als animals trobem pumes, guineus, grans ramats d’estruços i guanacos (llamas).


Finalment us diré que el nom de Patagònia bé dels primers descobridors que van veure que els indígenes tenien els peus molt grossos. Llavors els van batejar com a Patagones.


La història moderna començarà amb Magallanes al 1520. Després seran part d’aquesta història llegendaris aventurers com Alonso de Camargo, Pedro Sarmiento, Francisco Ulloa i fins i tot el famós Drake al 1577. La Patagònia encara s’estava “descobrint” a finals del segle passat.

Kim Mititieri i Garcia.

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web