Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Cròniques

 

    El toro assassi


Un dia d’agost a les 3 de la matinada, en el refugi d’alta muntanya de la “Renclusa”.

-Netuuu... Netuuu... Netuuu

És l’avi Antonio Abadias. El fill del “León del Aneto”, qui malauradament va deixar la seva vida en aquesta muntanya, quan li va caure un llamp al pas de Mahoma, a pocs metres del cim de l’ Aneto.
Aquest crit fosc , gairebé ronc, s’agraeix doncs, desperta a qui hem de fer aquest cim. Avui faig de guia a dues famílies amigues, la Campañá i la Garriga. El primer, famós pel seu art en la fotografia i el segon, pels seus fills esquiadors olímpics. En el retorn del cim ells es queden en el refugi. Jo carrego la motxilla i segueixo els meus plans ,organitzats fa mesos. He d’entrar al país francès pel Port de Salvaguarda. L’anar sol per les muntanyes no em ve de nou. El que em preocupa és el gran núvol negre, cumulo ninbus, que tinc a sobre meu i haver de creuar el port que és de pedra carregada de ferro. Quan sóc al coll sento el soroll de l’electricitat estàtica, que sembla talment com si fossis enmig d’un eixam d’abelles. M’espanto i dolent-me l’ànima, llenço el piolet muntanya avall, perquè tinc por que el seu acer pugui atreure un llamp. Quan arribo on és el piolet, l’agafo, li faig un petó i el torno a tirar trenta metres més avall. Repetiré l’acció fins que el soroll d’abelles hagi desaparegut.

Sota els meus peus hi ha una vall amb molta bèstia pastant: cavalls, vaques, bens... Els pastors són espanyols. Bascos, per més detall. En menys de trenta minuts hi ha un animal més a la pastura. Ep! M’he fotut en un camp d’ortigues i al anar amb pantalons curts, m’és un suplici. Busco el millor camí per sortir-me’n. Tinc les cames vermelles i amb una coïssor terrible. Faig ioga per oblidar-me del dolor, pensant en la bella Montserrat Campañá. Funciona. Més que caminar, corro. Ningú no es podria pensar que fa més de setze hores que vaig muntanya amunt i avall, i ja porto en les meves cames l’ascensió al cim més alt del Pirineu, l’Aneto.
Sóc, em sento feliç; vull cantar... mes...
-Ep!Que passa?!! Un terratrèmol? ...Déu meu
Crido implorant la seva ajuda. Un monstruós toro negre ve galopant directe cap a mi.
- Se m’ha acabat la vida?
Estic cagat de por... passo, crec, la barrera de la por i estic escèptic. De la trompada ja em matarà!
Em queda la ment en blanc. La mort és davant meu, a un segon. De cop, el toro es para en sec a tres metres de mi. Esbufega fort i part de les seves babes m’arriben... Posa el cap baix i li veig aquella cornamenta negre, tan, tan afilada, que ve podria ser la d’un Miura.

Escarba amb la seva pota dreta i segueix bufant i babejant-me la cara i les cames. Jo, suaument, com amb un pas de ballet, m’he girat i camino donant-li l’esquena. El toro segueix escarbant, esbufegant. Les babes ja no em mullen...

Ja dec estar a trenta metres d’ell quan, de sobte, torno a sentir el terratrèmol, i les meves cames, per la por, sembla que em facin figa i no m’hagin d’aguantar. Pel seu soroll se que el tinc gairebé a sobre...

- S’ha acabat, ja estic enforquillat, ja!

Però no, el toro ha frenat en sec de nou. Les seves babes m’han deixat les cames mullades.
Jo no em paro. Segueixo caminant. Què he fet?! M’he fotut en el camp d’ortigues... Recorda la llei de la relativitat: aquest dolor no és res quan tens un toro darrera teu que et vol cornejar!

Nou terratrèmol... Ara sí que s’ha acabat. L’altre vegada has estat de sort, però aquesta s’ha acabat... Frenada i babejada.

Aquesta vegada, com si tingués un ull al clatell, he vist l’expressió del toro. Una expressió de violència ferotge, de qui fa allò que ha de fer, segons li dicta la força de la seva sang: matar a qui s’acosta a les seves femelles, les vaques. Ell vol ser l’únic mascle del prat.

Segueixo caminant dins el camp d’ortigues. El dolor que em causen les ortigues mantenen les meves cames actives i no permeten que em facin figa. No hi ha mal que per bé no vingui.

Una nova càrrega del toro. La tercera deu ésser la bona! Moriré ràpid? De nou la frenada, i més babes que mai, caient-me sobre les cames... i m’alivien la coïssor.

A prop, davant meu, la muntanya s’alça com una paret de pedra. És molt vertical. Si pogués arribar-hi grimparia per ella i el toro no em podria seguir. Amb tot, no accelero el pas, segueixo caminant al mateix ritme.

Ja hi sóc . Em tiro contra la paret i escalo a tota velocitat. No és fàcil, porto la motxilla sobrecarregada i el piulet a la mà dreta. Tres , quatre, cinc , sis metres ... aquí hi ha un replanet, em paro i miro avall.

Sota meu està el toro, esbufegant i rascant el terra amb la pota dreta. Una onada d’odi s’apodera de mi. M’imagino amb una metralleta i disparant-li tot un carregador de bales al seu cos.

Segueixo grimpant uns cinquanta metres més, ja que m‘ha semblat veure-hi una cova. Així és. És petita, però ja en tinc prou per fer-ne un vivac. Vaig bé de menjar, encara que just d’aigua. M’ organitzo... però em sembla veure davant meu el toro. Sé que estic sota una forta tensió nerviosa, perquè he passat molta por. Una por de mort.

S’ha fet de nit quan he acabat de menjar. Entro dins el sac de dormir i no puc tancar els ulls, que insistents miren l’entrada de la petita cova imaginant-me que ve el toro...
Tinc una idea, crearé un sistema d’alarma per si ve el toro. Encenc el lot i surto de la cova. Localitzo una mata de boix i li arrenco unes quantes branques. Les situo creuades a l’entrada de la cova i en aquestes branques hi penjo tots els meus estris d’alumini: el plat, les quatre peces del escudellometre, el got.... per entrar a la cova el toro tindria que fer caure les branques i aquestes desprendrien les peces d’alumini fent gran terrabestall, cosa que farà que em desperti.

Em coloco de nou dins el sac i tinc agafat el piulet com si fos una llança... pensant l’aprop que he sentit avui la mort... per fi m’ adormiré.

POST ESCRIPTUM .-
El mateix dia, un any més tard, entro a la mateixa vall. El primer que miro és si hi ha pastors i els veig vigilant les besties. Al primer que trobo li comento:

-Buenos días, hoy hace un año, aquí no había pastores.
-Es verdad nos fuimos todos a ver la Batalla de Flores de Louchon.
-Y dejaron el ganado suelto. El toro negro me dio un susto de muerte, ya que me embistió cinco o seis veces...
-¡Uy, el toro negro! Qué suerte tuvo señor. Mañana hará un año que aquel toro embistió, corneó y mató a una chica francesa, en este mismo prado. La gendarmería se desplazó aquí y un guardia le disparó un cargador entero y lo mató.

Em vaig esgarrifar, la meva premonició d’endinsar-li al seu cos un carregador de bales es va complir.
El pastor em pregunta:

-Y Vd., ¿Qué hizo?
-Hacer un vivac, en la pared del fondo del valle, en una cueva que hay.
-Caramba señor, se fue del fuego y se metió en las brasas. Aquella es la cueva de unos osos, de los pocos que quedan en el Pirineo.


F I

OIX,27 de Febrer de 2.000

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web