Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Cròniques

 

    Desert Ocucaje


...estic sol. El meu company Higini ha sortit. Només sento el piuu, piuu, piuu. Sons ocells semblants a les nostres orenetes que voltegen per aquesta minúscula vall, quasi una canonada, que els peruans en diuen “CUEVA” doncs dona la sensació que no té sortida, d’aquí que emplein aquest nom de “cueva”. El desert que estic vivint aquest mes d’agost es diu OCUCAJE, al sud del Perú i segons estadístiques meteorològiques es el mes sec del mon. Son les 2 de al tarda, l’hora que el sol està mes lluent i tens que parar tota l’activitat física i buscar-te una ombra. Com en un desert no hi ha ombra, aquesta la tinc que fer amb el sobre-sostre d’una tenda de campanya agafades per un cantó amb les dos portes del jeep o per l’altre clavant en la sorra dos pals i aquest subjectats per uns vents que s’amarra a la pala que porto per moure sorra i l’altre vent amb dos canyots clavades ben fondes en posició d’ix.

 

El toldo volteja, quasi constantment, semblen que es vulguin arrencar, fent un gran estruendo. Mes benvingut siga aquest soroll, això vol dir que corre aire i aquest ajuda a aguantar la calor. En totes les dificultats e incomoditats que comporta viure en un desert, no canviaria aquesta aventura d’OCUCAJE per cap apartament luxós en la costa de moda mediterrània.

 

Son moltes les sensacions que visc aquestes setmanes, que no les podria viure en un altre lloc. Per exemple, el misteri de les pedres gravades gliptolitiques; tota l’historia pre-inca, e inca que es respira per aquest desert. De vegades, com ara, que a compàs en llocs petits, em fa respecte el pensar que fa mils d’anys aquesta “cova” a cel obert, que ara té el nom geogràfic de “cueva del diablo”, molt possible tenia un altre finalitat... poder per aquí passaven els primers vents, que arrastrarien els núvols i portarien l’aigua a la comarca d’Ica... poder hi ha mils d’anys enrere en deien quelcom a cosa semblant al diable i venien a l’entrada a portar-li presents... ceràmiques de fang, plata d’or, segons la categoria del ofrenant, perquè estès content i no sortís de la cueva... i així el poblat poder viure en pau. El que si se de cert es que en aquest desert d’OCUCAJE es un dels lloc del món interessant d’investigar i estudiar. Varietats mineralògiques. Fòssils, un paradís, desde el mesònic, fins... ossaments fòssils de dinosaures, n’em vist mes de vint... e inclús uns de un???????????????. Aquestes estan a flor de terra, imaginem-se les que hi hauran en el subsòl.

Kim Mititieri i Garcia
15 agost del 1988

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web