Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

Critiques de cine i concerts
 

Critiques de cine i concerts

 

   

PARÍS – TEXES 

 

PARÍS – TEXES  Un film amb persones ben definides.

a) Presentació del protagonista TRAVIS, amb complert
silenci. Silenci, silenci, es la càmera, que lentament integra a l’espectador a dintre del desert. Desert/silenciós. Còmodament assegut en una butaca i en Wenders ens fa sentir calor i set del protagonista TRAVIS. Segueix un llarg període del film en silenci.

b) El seu germà arriba i sols parla ell. Un món llarg recorregut amb el cotxe, per una Amèrica abandonada, suposem que no hi ha vots republicans a recollir.

 

Mes arribant a la casa del germà a on ell es rencontre amb el seu fill, estem a mitja gravació, sols falta la mare, l’amor

perdut.


Tercera part el viatge amb el fill buscar la mare es l’ultima part i trencarà el cercle de la pel•lícula.

Cada part d’aquest film ha concebit en diferent tractament cinematogràfic. Això es una característica del cinema modern.

La primera etapa, està ben definida la pèrdua d’identificació del personatge es compenetra amb la sol•licitud del desert.

TRAVIS, sols camina, es un ser vegetatiu, fuig de si, vol mantindre la ment en blanc i això logra amb la aridesa del desert.

La segona etapa es un historia diferent. Viu o conviu en una família i sobretot es rencontre amb el seu fill. Té un insomni prolongat, que l’ajudarà ni a pensar ni a somiar.

Mirant l’autopista es passarà hores.

Es una altre manera de mantindre la ment en blanc mes en aquesta segona etapa ell vol comunicar-se amb el seu fill. I comença a reaccionar. Ell frega cada dia les sabates de tota la família es un fil d’aproximació a ells.

Decidir-se a anar a recollir al nen a l’escola ja es un acte heroic per a en TRAVIS. Per la seva originalitat en aquest moment hi ha dos plans genials de lo millor de Wenders. L’espera d’en TRAVIS, el fill, en un plà que ens mostra una nord-americà insòlita i insípida i uns fotogrames molt curiosos com els dos germans que estan desmuntant/muntant un gigantesc anunci mural d’una autopista. Vol en Wenders comunicar-nos que els troços d’aquest mural son el trencaclosques de la vida d’en TRAVIS que ell vol situar en el seu lloc.

La tercera etapa, es genial, lo millor de la filmografia d’en Wenders, per mi el millor dels últims deu anys del cinema.

La detectivesca recerca i espera de pare i fill buscant a JANE, la mare, es tendre o asèptica? El rencontre de la JANE i TRAVIS a traves d’un mirall que separa el camerí, només poden parlar-se i JANE no te visió per mirall i no sap amb qui parla.

Aquest negoci, de varis camerinos que lloguen, on l’home que paga port veure i parlar amb la seva oponent sense que aquesta el vegi ens transmet una tristor en una societat americana de consum, on la falta de sentit humà fa que sigui negoci les mes estrafolàries i inhumanes sensacions. Si això es el psiquiatra dels pobres?

Un primer plà de JANE (L’Nestecia Kinski) ens faran comprendre que ha recorregut el seu marit a l’altre cantó del mirall, comença a trencar-se el cercle del film.

Mes el fil del film segueix sent dramàtic, en TRAVIS aconsegueix el fill en contacte amb la mare quan succeeix aquest rencontre ell torna a marxar sol.

... i aquí posa-hi l’espectador un punt final a una historia meravellosament explicada.

Reflexionant sobre la pel•lícula, no es pot adonar que les converses a treves del mirall, es donarà compte de la seva anguniosa soledat i que trenca aquestes solsament per donar un fill el rencontre natural d’estar amb la seva mare quan en Travis no logra unir la mare i el fill ell retorna al seu caparasó de cargol. Torna amb el silenci i definitiva solitud.

Es un amor sense conceptes, sense cossos carnals... es un crit de lamentació... un oblit.

Un comenta aquest film, una obra d’art? una resolució cinematogràfica? no ho se, mes l’historia forma: “El instante de una nostalgia en un desierto y un cristal.”

Per a mi un pel•lícula extraordinària en la que Wenders té el privilegi que hores i dies després de deixar la sala fosca portis a dintre teu uns personatges que vol situar en la teva ment segons els convenciments de cada espectador.

Molt agraït Wenders. Esperem els cinèfils la teva pròxima historia amb impaciència.

Postdata: Onze crítics del cinema han classificat aquest film entre bona i molt bona. Unanimitat molt poc corrent en els últims anys de creacions cinematogràfiques.

 

KIM MITITIERI

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web