Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Contes

 

    EL TROTAMONS


      Tot el que tenia ho portava a sobre. Una motxilla amb una muda de roba, el raspall de les dents i un llibre de poemes d’en Witman. Era agradable de caràcter i el seu físic era de bon veure. A tot arreu era ben rebut en especial per la quitxalla, els que els hi explicava contes de colors...

      Anant un dia per una serralada va veure en la vall una casa que cremava. Corrent com un gam hi arribava de seguida. Sent els crits d’una mare que diu: - El meu fillet està dintre!! – Sense pensar-s’ho dues vegades d’un salt travessa les flames i entra a la casa. A pesar del fum veu un bressol i l’infant que plora, l’embolica amb la seva manta i pretén tornar a sortir però les flames ara més potents l’envolten.

      Fa una carrera sortint fora de la casa just al moment que li cau a sobre una viga encesa. A l’infant no li ha passat res però ell ha quedat amb la cara cremada.

      Passarà una llarga temporada a l’hospital. Sanarà, però el rostre li queda deformat, repulsiu...

      Torna a recórrer camins, però ara fugint de tothom per tal que no li vegin la cara.

      Un dia en mig d’un caminet veu una eruga es para i la mira:

 
- Tu què fas al mig del camí? No veus que et poden aixafar. Vine el posaré sota aqueta gran roca, aquí estàs segura. Té aquesta fulla. Ara ets un eruga lletja més la teva metamorfosis et renaixerà en una bellíssima papallona tinc per segur. Però jo amiga estic condemnat a ser un monstre i estar sol tota la meva vida.

      Cada dia anava portant les erugues que trobava en aquella petita cova i els hi portava les fulles més tendres.

      Algunes ja comencen a convertir-se en crisàlides. Un dia troba una que ja ha completat el cicle de la metamorfosis i havia sortit volant.

- Caram, també et podries haver esperat per despedir-te. Just acabava de dir això una bellíssima papallona de tons beixos i taques grogues i quatre cercles negres, se li posa sobre la mà dreta.
- Uuaauu, si ets una aegeria. Que preciosa que ets se la mira un bon rato i quan s’aixeca per seguir el camí la papallona amb el seu vol lent i zigzaguejant el va seguint.

      Cada dia neixen papallones que voltejaran pel seu entorn. N’hi ha tota una col•lecció vivent. La jacobea no molt gran amb la part inferior de les ales d’un color fúcsia esplendorós i la part superior de fons gris perla amb una ratlla i dos cercles de color fúcsia també. La pavonia, una mica més gran i de tons taronges i beixos, amb aquells quatre cercles negre que semblen quatre ulla. La papallona blava daphins, la roja thetis o la verda avis i algunes variacions de la família fagi que junt amb la pandora són els dinosaures d’envergadura de les papallones, amb quasi 80 mil•límetres d’ales.

      Com sempre anaven volant pel seu costat, quan es parava estenia els braços i quasi cent papallones se li posaven sobre d’ell.

      Un jorn va tornar a la petita plaça on tantes vegades explicava contes els nens. Tan just hi arribà, estengué els braços i quant els té tots plens de papallones els doblegarà a l’altura de la cara. Els nens comencen a arribar i a picar de mans aplaudint l’espectacle. Hi ha molts més colors que en una dotzena d’arcs de Sant Martí. Els grans també admiren ten bell espectacle...

      Ja mai més estarà sol el nostre trotamons, perquè ara és

L’home de les papallones

IETEL/QUITO 25/8/1987


... per el meu nét Gerard

Kim Mititieri i García.

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web