Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Contes

 

    CARTA AL MEU NEBOT


Quito, 12 d’Agost del 1989

Benvolgut Nebot:

Per la teva lletra se que tens projecte de venir a conèixer Sud-America.

No se si alegrar-me. Ep noi, no es que la teva presencia física al meu costat no hem faig il•lusió; Batua Deu, que si que hem fa encís, el que m’entristeix es que coneixeràs la realitat Sud-americana i et cauran les il•lusions d’aquests països igual que aquell joc que es fa amb fitxer de domino, degudament col•locades, i que al fent-ne caure la primera, acceleradament es tomben totes. Això et passarà amb les teves il•lusions que tens preconcebudes de Sud-America, i això m’entristeix.

No voldria esser dur amb aquesta carta, però el nostre poble català sempre ha fet us del seny i això es lo que jo voldria fer-ne us amb aquesta lletra.

Mira noi, en general el Sud-Americà es molt amable... però aquí se li acaben totes les virtuts, no li busquis cap més. Treballadors, formals, responsables, puntual, constant,... Son adjectius que no hi conviuen amb ells i he arribat a creure que arriben a desconèixe’ls.

Si t’ho rumies una miqueta i fas l’esforç d’intentar comprendre una societat en la que no es desenvolupen aquestes virtuts, això es el caus.. Per nosaltres els Europeus, pels Indígenes es la seva manera de viure.

A nosaltres els Catalans, lo que mes ens atormenta es la falta de responsabilitat i puntualitat. Te’n podria explicar de l’altura d’un campanar, tantes que l’escrit tindria mes volums que l’enciclopèdia Espasa, però sols dues d’exemple: Contracte amb una multinacional nord-americana de lloguer de vehicles; cartes, faxos, durant sis mesos; en el seu dia, i en el seu moment... lo mes calent a la aigüera. Tot el organigrama es una humà era Peruà, llògicament, inclús el gerent en cap, una dona de l’empresa AVIS.

Puntualitat. Ja, ja, però ni la missa comença a la seva hora!

Resumint, podríem dir, que aquí tot funciona al revés... Més noi ni d’això et refiïs.

Tot el món va amb endolls rodons, doncs aquí son plans. Ja ho veus sinó portes un convertidor rodó a pla, aquestes 50 peles de gasto et farà fracassar a Sud-America.

Totes aquestes peculiaritats et faran canviar d’opinió d’aquests països i les primeres setmanes et corruaran els nervis, i el cor s’entristarà.

Prometo fer-te un altre carta contant-te lo positiu d’aquest món; ho és que pensaves que tot acabava aquí. Ca noi, aquesta carta es escrita per “refredar els teus plans de venir” te’n escriure un altre que l’acabaràs de llegir amb el cinturó de seguretat apretat a l’avió que et portarà al nou món.

Tu noi en tot rumia-t’ho.

El teu oncle,


Tio Kim

Si la musica salsera no t’agrada, et recomano portis taps a les orelles.

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web