Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Contes

 

    EL CAÇADOR D’ESTELS

 

      Més amunt del setè cel, hi havia una ànima pura que desitjava descendir al mon amb il•lusió llargament perseguida d’esser un gran caçador. A la terra, una parella d’indis HUAORANIS, havien concebut el segon descendent. I, tal com estava establert a la setena setmana, amb un vol més suau que l’alè, més suau que el vol d’una papallona, més suau que el vol d’un angelet de juliol... tingué ànima la diminuta criatura. Molt llargues va trobar les trenta sis setmanes que faltaven... però un matí de sol de cinc colors, la mare va parir aquell infantó.


      Embolicat amb tendres fulles, la mare presentà el nadó a la família. És perfecte; té dret a la vida, i com a tal el pare el defensarà fins a la majoria de coneixements. Passen llunes i més llunes. La criatura camina, parla i fa la seva primera cursa volent agafar la seva primera presa. Fracassa. Aquella papallona indolent, de sobte remunta el vol com un llamp invertit... el nen es queda seriós.
Moltes nits pensa que vol ser un gran caçador.


      Un dia que la tribu ha sortit de cacera, quan a les cabanes només hi ha gent desdentegada i amb el cos corbat, ell vol fer la gran cacera. Agafa una “gran llança” i surt de nou de cacera. Camina cap el riu i enmig d’una platgeta negra veu un porc sanglà que l’iguala en edat però no en pes. L’infant estreny ben fort la “gran llança” que no és altra cosa que una sageta normal, i emprenent ràpida carrera contra l’animal, impacta en aquest, que atent i amb el cap baix, l’espera. La càrrega de la criatura és infructuosa, però no així l’impacte que fa rebolcar pel terra al menut caçador.


      Amb crits estridents, l’animal arrossega l’infant fins a la vora de la selva.
Enredat per enmig de les vint soques d’una altíssima palmera, queda inconscient i mal parat, el “gran caçador”.


      Al retorn de la cacera, al família troba a faltar el nen. Ràpidament, “Centella”, el gos d’olfateig més fi que té la família, el troba. El bruixot fa els seus fums i càntics i cura l’infant.


      Setmanes més tard, el nen fa els tres anys... i una coixesa molt forta fa que no pugui córrer mai més.


      Però pensant que es pot curar, l’infant s’esforça cada dia en fer curses curtetes, d’amagat de tothom, diàriament amb idèntic resultat: cau una, cent i mil vegades per terra.


      Un dia la família pren una dramàtica decisió. De nit, i quan l’infant està en el segon son, el posen dins una cistella i el treuen del poblat. L’embarquen en una canoa i, seguint riu avall per entre ràpids i perilloses soques d’arbres traïdors, fan un llarg viatge en plena nit.


      Aquí el riu va més ple i el corrent és més suau. Silenciosament s’han aturat a la vorera i desembarquen l’infant, el qual, encara esparverat dins la cistella veu com l’entren terra endins. El trajecte és curt. Davant d’una gran cabana, deixen l’infantó. Tornen a la canoa i, quan les primeres silencioses palades retornen els indis al seu hàbitat, el cel esclata majestuós en cinc colors.


      Uns galls canten... El germà Angel, mig endormiscat, veu davant de la seva porta, encara dins la cistella, un altre esser per la seva missió caputxina.


      El coix aprèn ràpid. Es brillant. Té pressa. Sembla com si tota la pressa que no pot demostrar amb el seu cos, la vulgui aconseguir corrent amb la seva ment.


      Un dia, el germà Angel va trobar-se un tros de paper que escrit amb la lletra infantil del coixet, deia així:


Recordo la llet de la mare,
però trobo a faltar mes
els seus pits calents.
Recordo l’olor del meu poble
però trobo a faltar mes
les llepades del meu gos.
Recordo la cabana familiar
però trobo a faltar mes
la meva llança de cacera,
doncs dos estels de cop vull enllançar.


- Mira, ja tenim la missió de Pompeia, un caçador d’estels.HISENDA PRIMAVERA
28 D’AGOST DE 1986 (00:45 AM)
(Riu Napo, Amazònia Ecuatoriana)


Joaquim Mititieri i Garcia..

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web