Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Biografia d'en Kim Mititieri

 

    La postguerra

 

   El meu pare va tornar sa i estalvi. Per lo que havia sigut, per lo que havia fet (cap acte de sang) lo millor era possar “terra pel mig”.

   Va trobar feina de cap de fàbrica de corretges de la propera Igualada. A uns 60 kms. Recomanat pel seu amic i anterior amo Sr. Busqui.

   El, el Sr. Busqui, va ser el primer que em va dur en cotxe i jo no sabia que els cotxes duien frens, i quan vaig veure que un tramvia es posava en la nostre trajectòria vaig pensar que chocareim, em vaig posar a cridar.

   Un acte molt rar va passar. En aquell temps jo tenia una gosseta petit, crec negre, que es deia “BETY”. No se si vulguen o no, però els pares la van deixar a Barcelona. Segur que els meus plors no van servir de res.

   Mes si l’instint de l a”BETY”. Al cap de uns dies ens va trobar a Igualada. Asombrós! El pare molt content se la va tornar a quedar. No se que va ser mes tard d’ella. A Igualada vivíem en una casa molt gran. Almenys a mi m’ho semblava. Recordo que en el centre tenia una escala molt gran, de dalt va caure un dia un nen, crec que es deia Moisés, i es va matar. Diuen que es va obrir el cap. Jo encara m’imagino el seu cervell escampat pel terra.

   Recordo que tenien una habitació gran que el pare hem va fer molt feliç, al muntar un pessebre. Era monumental. Era gran com tota l’habitació. Amb serralades de muntanyes, fetes de suro i molsa i amb un riu de paper de plata que creuava el paisatge. Allà lluny de tot es veien petits els 3 reis. Cada equis dies, el pare l’acostava mes fent les mes grans (eren de caper Canson dibuixats per ell) fins el 6 de Gener, que amb figuretes de debò arribaven a la cova. El dia 6 de Gener el dia del meu cumpleanys.

   Aquesta època de la postguerra, no teníem pa blanc. Menjàvem un pa que era fet........ i la meva mare i una veïna que es deia, Clara, es van assabentar que hi havia un lloc que venien pa blanc. Només hi havia un inconvenient que aquest lloc era Cervera, estava a 40 kms!!

- No et preocupis, farem autoestop. –Diu que va dir la Clara.

   El anar pel camí fet tot a peu. Al arribar a Cervera, ja s’havia acabar el pa. Només hi havia panets, que llògicament els van comprar. Al tornar amb els mocadors de farcells plens de panets, se’ls van equilibrar damunt del cap com si fossin dos marroquines. Els camions que paraven, els que convidaven no els mereixia confiança. Van tornar fent els 40 kms. a peu. Ja nostre família va menjar pa blanc.

   Va córrer la veu per Igualada que el meu pare sabia cantar i el van convidar a anar a un conservatori de música. Allà es van assabentar que no sabia de solfa i ell director del conservatori es va brindar a ensenyar-li. Aquí va començar la llarga e intensa amistat amb el mestre, Juan Just.

   No molt mes tard varem anar a viure al pis nou del carrer “Santa Catalina”, que per nosaltres era nou, però ja havia estat habitat per altres persones. A uns 15 o 20 minuts, acostumat a uns 3 minuts de l’altre pis, aquest ens semblava llunyíssim.

   De seguida ens varem fer amb tots els veïns. A la planta els amos Sr. Isidre i la seva esposa Antonieta.

   El 1º1ª, nosaltres la família MITITIERI. El 1ª2ª la Soledad, el marit German Carreras i el seu fill Ramón. Al 3º1ª la Merçè i un dels meus ídols d’infant el barber ...................., fuster, electricista, ebenista i pintor de brocha grossa, (abelles)................. i molts altres oficis que segur sabia fer i ara no m’enrecordo.

   El 3º2ª, el Pepet i l’Asunción, els dos encarregats, d’una fàbrica de capces de cartró, que tenien una nena com jo de 5 o 6 anys un menys que jo, i que en aquells moments jo m’hi tenia que casar.

   Els veïns de la casa de la dreta, encara no sabien qui eren. Vindran mes tard la família de pintors e inventors, Font.

   La casa del costat recordo la Sra. Bordes, molt amable ella, el Sr. Bordes, un empresari de fruits secs, que era dels pocs que tenia cotxe en aquell temps. Crec que un familiar seu li feia d’encarregat i vivia en el pis de l’entresol, casat i amb la filla mes maca que un es pot imaginar. Rossa, alta, primeta amb trenes, semblava una d’aquelles princeses que tenen tancades en un castell. El pis de dalt de tot, la família SABAT. Ell fabricant de gènere de punt de roba interior, amb dures formoses filles, molt mes grans que jo, elles de 14 i 16 anus, Rosa i Merçè. Havien acollits els Sabat, a una familiar seva, que la Sra. Tenia un nen de mes o menys la meva edat i en que hem vaig fer íntim amic.

   Per l’altre cantó de casa meva, l’acara, tres pisos, el 1º el Pep i la seva esposa. Al 2º pis els Claramunt, amb el seu fill Josep. Anys mes endavant tindrien l’Emilio. El Josep, era el “pupes” de la futura Banda. El 3º pis vivia una Sra. molt rara, que de vegades la venia a visitar un ne de Barcelona, que ens explicava coses molt rares per nosaltres, com la República, la revista lliure (i ensenyava com les feien amb sres. despullades...)


   Aquells va esser un any per a mi de molta activitat i coses noves. Estem al 1944/45.

 

 

Kim Mititieri i García

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web