Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Biografia d'en Kim Mititieri

 

    L'infancia

 

   El primer record, el mes antic: unes faldes llargues negres, sa suposa de la meva àvia Mercedes, i jo, en quelcom mes de 2 anys (1936) obrint una consola, cantonera, que guardava una caixa de galetes, que la meva àvia Mercedes, hem donava cada vegada que anava al seu petit piset, en el passatge Bori, 8 (crec que era aquest numero) que mes endavant i vivien els meus tiets estimats, Ramón i Mundeta (Ramona) amb els seus fills, els meus cosins, Paquita i Jordi.

   Aquella falda negre i les portes d’aquell armari raconer es el primer record de la meva vida.

   Molt mes tard la mare a la porteria (feia de portera) de la adoberia en la que treballava el pare (Aquí segur que influeix les fotos que em van fer de petit).

   El que si recordo molt clar es la “trastada” que vaig fer a la mare, suposo tenia 4 anys (1938) quan, fen-la esperar, vaig sortir l’últim, del “Auxiliar Social” (que havia anat a dinar) perquè vaig anant llepant tots els plats de confitura dels mes de cent nens que hi havia en aquell menjador i que de ven segur ja els havien llepat ells.

   Jugant al “palet”, que nosaltres al carrer era com en dèiem (es diu .............) a pesar que era molt petit, 5 anys, (1939) per jugar aquest joc que jo el veia molt perillós un miti ha d’acabar aquest tros.

   Amb 6 anys (1940) només podia escoltar, les converses que feien els grans (10 i 12 anys) i que eren sempre del mateix, que farien ells si dirigirien la guerra civil que estava transcorrin en aquells temps. Les paraules, front, boscos, atacs... eren les mes sentides. Parlaven de política de guerra.

   Aquest noi a la plaça de Canam, a uns 60 metros, de on vivia jo, van construir un campament, de guerra (tenien inclús tendes de campanya, fetes de paper blau d’embalatge i tenien , metralladores!! (fetes ingeniosament de ganxets, iguals que feien servir per els “tiradors” i els mes agosarats en pistoles, de fusta, tires de goma i un gruixut filferro, que feien de palanca per fer-lo servir de gallet.

   El joc mes fàcil que jugàvem, era el ......... en amb ossos de vedella. Ens passàvem les hores jugant, pacíficament a aquest joc. De la guerra, varies coses m’han quedat gravades. La primera d’una avioneta solitària, que no va ser detectada i les alarmes, les sirenes, no van sonar, i la mare i jo anàvem fent uns encàrrecs caminant, al passar per la plaça Canam i sentim el soroll del motor de l’avioneta, al mateix temps dels trets que disparaven. – Mare jo no hem vull morir. Recordo que li deia, cridant i plorant, quan la meva mare amb un gest de protecció hem va llançar al terra i em va protegir amb el seu cos. Estaven atacant un cuartel de guàrdies que hi havia en aquella mateixa plaça, a uns 25 metres de a on nosaltres passàvem.


   L’altre record de guerra va ser joiós. Una camioneta, plena de soldats sorollosos, i tots de nens corrent darrera, demanant-li pa. Algun nen sabia que aquell camió era d’intendència. No se com va ser que jo vaig acabar a un sotano en que ells tenien l’obrador amb un vol de llet calenta, mullant troços de pa blanc, que jo ja no m’enrecordava com era. Llàstima que aquell “acte” tan bo que van tenir amb mi, se convertís en un acte pornogràfic, al parlar del cos integral de la meva mare.


   Va ser en aquest temps (1940) quan un matí que la meva mare ens estava banyant al safareig del pati de la casa a on vivíem, ni ella ni jo ens varem adonar que dins l’aigua hi havia un cotxe de bombers de llauna i com jo es lògic anava descalç, em vaig fer un profund i sagnant tall al peu. La sant i l’aigua son molt escandaloses. Això hem van dir al dispensari, de la Rambla del Poble Nou. Uns punts i fins la pròxima. La mare era clienta d’aquest dispensari.

   Ara va ser acabar-se la guerra, quans uns rumors, no seran bulos? van dir que havien assaltat dipòsits d’oli. Cap allà va anar la mare, amb un port de la cuina i efectivament hi havia molta gent, la majoria, omplint galledes d’oli, i havia que feien mes d’un viatge, omplien, a casa seva, els safarejos d’oli! La mare de contenta aquell dia ens va fer “empanadilles rellenes de mermelada de mermelada de guisantes”. No n’he menjat mai mes.

   Els bombers ............ i fer-me amagar sota el llit, mossegant una fusta a la boca, estan endormiscat, era lo mes corrent. Mes tard, anar al refugi dret, que per sort era casi davant de casa, no se si era mes empipador, lo que si se era mes segur.

   Que el meu pare havia sigut membre actiu de la FAI. Això ho tinc ben clar. Per troços de converses que sentia. Secretari d’un treballadors del Poble Nou? Dirigent d’un casal obrer, del Poble Nou? Bé tot això poden ser fantasies d’un infant que tenia llavors 2 o 3 anys.

   El que si es cert, el meu pare m’ho va dir de gran, i curiosament a mi hem va semblar veure’l en una foto, “en una exposició a Colonia” (ja l’any 1990) portant el tant d’el camarada urruti (segons conten traït per un dels seus, doncs el tir de mort, li va entrar per l’espatlla) en un enterrament, multitudinari, que li van fer a Barcelona. Allà a la plaça Catalunya, està immortalitzat el meu pare, portant a ombro el seu camarada d’Urruti.


   Anar a veure el meu pare els anys de presoners, (que ell no hi era, doncs era el cuiner dels oficials Italians, a Premià de Mar, a Martorell que recordo molt bé que un pagès per no donar a les tropes franquistes el seu vi, va rebentar les botes de la seva bodega i el vi blanc corria per les voreres del carrer. Uns salts i forts (em semblaven a mi) homenots, marxaven el pas, cantant. “Ja son aquí, ja son aquí, somos los del norte. Por lo mejor, por lo peor, siempre tenemos humor. El dinero no queremos, no nos da la gana, no guardéis para mañana lo que puedas beber hoy. Ja son aquí, ja son aquí...”

   Acabava la guerra, que jo dic, passar-la a casa, amb falta d’aliments, angunies de la mare, per la sort del pare... sempre angoixada esperant carta del pare... no se lo que es mes fotut això o la mateixa guerra... i ara vindrà la postguerra...

 

 

Kim Mititieri i García

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web